maanantai 11. lokakuuta 2010

Mun rahankäyttö on sun rahankäyttö wtf?

Normaalisti mä en puutu tällasiin blogidraamoihin. Yleensä kun ne ei koske mua tai edes aihetta josta kirjotan. Eli ne on yleensä ns. lifestyle tai muotiblogeja.
Kuitenkin eräs kirjoitus sai mut hihittämään kovasti ja parit kommentit melkein purskautti multa vedet suusta.
http://pahaapuhetta.blogspot.com/2010/08/kovasti-kahisevaa.html#comments
Eli tuossa vähän pohdintaa bloggareiden rahan käytöstä (joo, vähän vanha juttu mutta osui silmiin)

Ekaks tosta tekstistä. Mun mielestä oli jotenkin jännää, että joku on tosiaan käynyt jonkun blogin ostokset läpi. Eipä tässä mitään, saattaisin itsekkin noin tehdä tylsänä koti-iltana. (mutta silti sanon, etten koskaan ole ollut niin köyhä, ettei olis ollut varaa ostaa 7,5€ mekkoa jos joku todella hieno kävelee vastaan.. siis sen jälkeen kun aikoinaan muutin pois kotoa ja aloin elämään omilla rahoillani)

Mutta jotain mä en nyt vaan ymmärrä.. siis en ymmärrä.. luulin jotenkin todella väärin, että on ihan itsestään selvyys, että AIKUISET tai lähes aikuiset nyt tajuavat että ihmiset kuluttavat erilailla ja ihmisillä nyt on vähän erilailla rahaakin. Jos joku nyt omistaa merkkivaatteita, niin itselleni se on ihan automaattinen käsitys, että niitä on siksi että sillä ostajalla on ollut rahaa ostaa ne.  Eli mahdollisesti enemmän kuin itselläni, tai olisi jos jättäisin muuta krääsää ostamatta.

Sitten noi kommentit.. ei hohhoijaa.. maailmanparantajia ja katkeria kaksplusmammoja sielä pätemässä. Varmaan niitä vtuttaa vaan kun ei oo itellään rahaa ostaa mitään kivaa, vaan on siinä se kakara riippumassa kiinni ja kaikki raha menee paskavaippoihin ja herranduudelin pitsikärryihin. Sitten sitä aletaan tölläämään muotiblogeja vihaisesti, että miten ne kehtaa ostaa 200€ kengät, vähän paska ihminen kun mä en saa uusia riepuja kun kerran vuodessa!?

Sitten miten tää mua milläänlailla koskettaa. No kun ihan multakin välillä kysellään, et miten mä noita kynsilakkoja ostelen ja miten mä raaskin käyttää jotain tyyliin euron e-bay koristeita joka päivä ja heittää sit päivän päästä pois. Kaikenlisäks mulla on myös varmaan joihinkin verrattuna paljon vaatteita ja kenkiä. Kuitenkin mä oon vaan nyt ollut viikon työttömänä ja sitä ennen opiskelija.

En kyllä tiedä sitten miten noihin vastata.. en mä mitään nuudeleitakaan pelkästään syö, asun  keskustassa, käyn baareissa ja omistan jenkkimaasturin (okei .. en omista maasturia :D ). Pointtina se, että ihmiset nyt käyttää vähän erilailla sitä rahaa, vaikka jokaiselle lykättäs 500€ kouraan elämiseen.

Tottakai määkin olen kateellinen kun joku ostaa jotkut Parikan kengät ja mä inisen että jos vaan osaisin säästää. Sitten sitä vaan ajatellaan, että joskus määkin olen oikeissa töissä ja saan ostettua vaikka viidet parikat.

19 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minulla ei varmaan koskaan tule olemaan varaa ostaa Parikkoja, vaatteet ostan muutenkin kirppikseltä, mutta sen sijaan minulla on 10 meikkivoidetta : D

vaikka ei tämä nyt mihinkään liittynyt. Jos saisin tonnin kuussa tuntisin itseni kuitenkin rikkaaksi.

S kirjoitti...

Mä voin niin samaistua asioihin mitä sanoit. Mulle on pari kertaa ostospostauksia tehdessä kysytty miten mulla voi olla varaa näihin kaikkiin. Yleensä vastaan, että jätän vain ostamatta sen muoti-tunikan Gina tricotista. Mulle ainakin eläminen on priorisointia, mielummin käytän rahaa siihen, mikä tekee mut onnelliseksi, kuin että pitäisin sitä tilillä ja miettisin mitä sillä teen. Silti mun tilini ei IKINÄ ole myöskään niin tyhjä, ettenkö esimerkiksi saisi ostettua jotain käyttötavaraa jos se olisi upea. Ehkä mä ajattelen asioita eri tavalla oltuani jostain 14-vuotiaasta saakka lähes jatkuvasti töissä. Mä olen pystynyt elättämään itseni ja siinä ei ole mitään vikaan.

Mua ärsyttää kun joku tulee puuttumaan mun asioihini ja kertomaan mulle mikä on oikea tapa kuluttaa ja mikä ei. Mä tiedän olevani materialisti ja että mulla on esimerkiksi ihan sairas määrä kynsilakkoja. Sen ei kuitenkaan pitäisi olla ongelma kellekään ja tästä syystä olen vältellyt minkäänlaisen kynsilakkakokoelmapostauksen tekemistä, koska mua vain ahdistaa ne jotka tulee tuomitsemaan mitä vaan tietämättä yhtään mitään.

Päätin näköjään avautua oikein kunnolla, vaikka pointtina olikin vain ilmaista että olen samaa mieltä kanssasi :D

Laura kirjoitti...

Anonyymi: kirppikset onkin hyödyllisiä paikkoja, enkä niissä käyntiä lopettais vaikka joskus saisinkin sen peräti tonnin kuussa.. niinkun säännöllisesti :p (tonni on paljon)

S: Muiden on vaan niin helppo päteä. Jonkun jättikynsilakkatilauksen saa helposti kuussa 50€, kun jollain toisella se menee jo auton parkkipaikkavuokraan. Sitten on ne ihmiset, joiden mielestä kaikki nää pätkätyövarat olis pitäny säästää mitä mulla on. Säästää mitä varten?! Mä käytän ne sillon kun mä niistä tuun iloseks :D ei ne sielä säästötilillä ilahduta.. ellei jotain matkaa varten.. Kuitenkin pidän aina huolen siitä, etten ota velaksi mitään ja pystyn hoitamaan vuokrani.. Tässäkin helpottaa se, että on avomies jonka tuloihin nojautua jos ei saa vuokrarahaa jostain syystä. Tässäkin korostuu siis se eri elämäntilanteiden vaikutus rahankäyttöön :P

Sonia kirjoitti...

Kaksplusmammat, lol. :D Tiedän niin ihmistyypin. Josko sitä vähän kaksplusmammapätis itekkin tähän.

Mikähän siinäkin muka on väärää, jos vanhemmat tukevat lastansa rahallisesti (etenkin jos se tapahtuu velaksi, niin kuin omalla kohdallani). Sitä en ole ikinä ymmärtänyt, kun kitistään että "vittu hävettääks vähän kun mutsis maksaa kaiken onks se jossain nokialla duunissa hä". Jos mulla olisi lapsi, tekisin kaikkeni antaakseni sille hyvät eväät elämään. Ei täysikäisen opiskelijan tarvitse ihan periaatteen vuoksi opetella rahankäyttöä syömällä makaronia, 18 vuoden ikäraja vanhempien rahallisessa avustuksessa on täysin keinotekoinen. Etenkin kun meillä lainan ehtoihin kuuluu vielä korkoina se, että sitten, kun omat vanhempani tarvitsevat tukea, he sitä saavat (eli omahoitaja, vanhainkotiin vasta kun ollaan pakottavassa sairaalakunnossa). He auttavat minut alkuun ja minä autan heitä myöhemmin, ja johan on rahaa Sensain kaksoispuhdistukseen, joka on aika paljon enemmän kuin 7,5 euroa.

Toki se on harmi, ettei kaikilla ole vanhempia, jotka voivat taloudellisesti auttaa edes lainaamalla tai muutenkaan. Se ei tosin tarkoita minusta sitä, ettenkö saisi lainata vanhemmiltani. Opintotuki on aika pieni joo, mutta pitäisikö mun syödä makaronia ihan vaan siksi, että opiskelijan kuuluu kärvistellä?

(Ja vielä loppuun, en tule ns. "paremmasta perheestä" - kumpikaan vanhemmistani ei ole edes ylioppilas eikä kumpikaan ole elänyt perintörahoilla.)

Laura kirjoitti...

Sonia: (kaksplussanhirmumammat olis parempi termi)
mutta..sitten kun niille nurisijoille tarjottas satasta, niin katotaan kuinkakohan moni jättäis sitten ottamatta :D Kyllä tietenkin vanhemmat voi paapoa ihan liikaa. Käytännössä tarkotan sellasta kaiken kustantamista ihan aikuiseks asti.

Itse en ole koskaan rahaa vanhemmilta saanut, mutta jos olen tarvinnut jotain kodinjuttuja tai muuta tärkeämpää materiaalia, olen ne kyllä saanut. Mm. vaatimattomasti tietokoneen .*viheltelee*

Tietenkin kahdehdin hieman niitä, ketkä säästävät pienestä ja karkaavat kuukaudeksi matkoille. Vaikka tämä ei omaan tyyliini sovi, niin en mene kyllä ketään arvostelemaan että miten ne kehtaa kituuttaa 2 vuotta, eikö ne hemmottele itseään koskaan.

Nyyti kirjoitti...

Tottakai jokainen saa rahansa käyttää siihen, minkä kokee itselleen tarpeelliseksi. Olen kuitenkin monta kertaa miettinyt ihan tosielämän kavereidenkin blogeja lukiessa, että tarvitsevatko he oikeasti joka viikko pari uutta paitaa H&M:ltä, pari tunikaa GT:sta jne. vaikka kaapit jo pursuavat samanlaisia vaatteita! Sitten puolen vuoden päästä laitetaan kirppikselle myyntiin kymmeniä paitoja joissa on vielä laput tallella ja parhaimmillaan suurinta osaa ei ole edes päällä kokeiltu. Itse myönnän ostelevani kosmetiikkaa silloinkin kun en uusia välttämättä tarvitsisi, ja silloin kun ne rahat voisi käyttää järkevämpiinkin asioihin kuten ruokaan. Olen ollut opiskelijana myös sellaisissa tilanteissa, että tilillä on ollut se nolla euroa, joten toki ymmärrän jos joitain saattaa ärsyttää joidenkin blogaajien osteluvimma. Mutta tarvitseeko heidän sitten lukea ko. blogeja jos mieli pahoittuu? Itseäni vain ärsyttävät sellaiset ihmiset, jotka ostelevat ostamisen ilosta, eivätkä mieti hetkeäkään tarvitsevatko he oikeasti seitsemänsiä nahkaisia talvisaappaita tai kahtakymmentä samanlaista villatakkia tai sitä miljoonatta GT:n tunikaa joka on saatava kun "kaikilla muillakin on". Argh. :D

Laura kirjoitti...

Nyyti: ja jos on pakko ostella vähän kokoajan, niin opettelis sitten ainakin senverran sitä omaa tyyliään, että kaikkia tulee pidettyä. Ite oon ostellu runsaasti vaatteita akselilla kevät-syksy, eikä YHTÄKÄÄN hutiostosta. En edes muista milloin olisin ostanut jotain, joka ei olisi jatkuvasti käytössä.

H kirjoitti...

Puhut kyllä ihan asiaa! Musta on ärsyttävää, että joku kommentoi toisen rahankäyttöä. Eikö se ole jokaisen ihmisen yksityisasia??

Erään kaverini isä kuoli jokunen vuosi sitten, ja kaverini sai huiman perinnön. Kaveri elää normaalisti, opiskelee yms, mutta ostaa vähän kalliimpia merkkivaatteita. Jos kyseinen henkilö pitäisi blogia, varmasti tulisi kommenteja rahan käytöstä..

Eli pointti oli se, jokainen saa käyttää rahojansa miten haluaa, se ei muille kuulu. Joillain voi olla rahaa vaikka perintönä, ja uskon että kyseiset ihmiset jotka perinnön ovat saaneet, haluaisivat paljon mielummin että perinnön antaja eläisi. Joskus nää raha kysymykset voi olla siis loukkaaviakin!

Myös valinnan on tosi tärkeitä yksilön rahan käytössä. Itse en juo alkoholia kovinkaan usein enkä myöskään polta. Niihinhän uppoo ihan hirveesti rahaa. Nyt kun täytän 18, voi kyl rahaakin alkaa menemään ihan eri tavalla :/

Laura kirjoitti...

H: joo totta. Sitten kuitenkin tulee tilanteita, että joku tuttu kirjaimellisesti ryyppää tai shoppaa kaikki rahansa ja luottaa että mamma betalar. Mutta sillon kun sitä rahaa jää ns pakollisten menojen jälkeen ja elättää itsensä, on ihan sama mihin ne rahat tunkee. Jotkut keräilee kindermunaleluja.
Perintöasiat ovat myöskin varmaan aika intiimi asia, varsinkin jos on kyse jonkun todella läheisen kuolemasta ja siihen liittyvästä varallisuudesta.

Alkoholiinkaan ei välttämättä oo pakko tuhlata ihan omaisuuksia :P Mutta jäähän se pienikin määrä sitten itselle jos ei juo sitä vähääkään määrää!

H kirjoitti...

Nii, mutta mun mielestä on ihan kummallista että netissä joku tuntematon kommentoi toisen rahankäyttöä, tuntematta ihmistä ja sen taustoja ollenkaa :D No kaikkia idiootteja aina liikkuu netissäkin..

Joo tosiaan ei tarvi alkoholiin tuhlata paljoa, ellei sit juo usein :)

Sonia kirjoitti...

Ja miten muutenkaan muotibloggareiden kuuluisi olla esimerkkeinä maailmalle? Ehkä siinä vaiheessa voi vähän miettiä minkälaista kuvaa antaa, kun sulla alkaa olla jotain faneja, mutta niitä blogeja on Suomessa lopulta aika vähän. En todellakaan kehota kaikkia lukijoitani vaihtamaan elämäntapaansa ja törsäämään kaiken liikenevän rahan kosmetiikkaan. Jos mä pitäisin jotain hyvä elämä -blogia, mä varmaan käskisin ostamaan ennemmin vaikka kuntosalikortin, terveysruokaa ja hitto klassisen filosofian kirjoja. "Mitäs pidät blogia jos et halua olla esikuvana ja ottaa vastuuta antamastasi mallista" ei oikein ole relevantti perustelu.

Muoti- tai kosmetiikkablogit ja vastaavat ovat ihan jo nimensä puolesta oletettavan pinnallisia ja materialistisia. Ja näin sen pitää ollakin. Mä luen blogeista ennemmin huvin vuoksi hehkutusta uusista höpsöistä graffitilakoista kuin poliittista, yhteiskunnallista pohdiskelua. Tämä on se ihana maailma, jossa saa sanoa, että hemmetti kun kynsi katkesi, ja saa jopa myötätuntoa. :D Omakin blogi menee niin hirveän harvoin mihinkään muuhun kuin kosmetiikkaan, että olen ajatellut ottaa lifestyle-maininnan blogin kuvauksesta kokonaan pois.

Laura kirjoitti...

Nimenomaan. Muutenkin noiden suosittujen bloggareiden oletetaan edustavan täydellistä maailmaa ja olevan täydellisiä idoleita kaikille nuorille. Aina on ollut maailmassa hyviä -ja pahoja esimerkkejä ja jokaisella meistä on ihan oma valita päättää, kenen elämäntapaa ihannoi.

Samoiten en myöskään kykene, miten ne russuttajat löytävät tiensä valittamaan niihin blogeihin. Sitten on olemassa tietenkin tämänkaltaiset postaukset erikseen kun tämä mun rahankäyttöaihe, johon ihan odotankin monenlaisia näkökulmia ja mielipiteitä.. tosin niitä ei ole näkynyt :D
Onneks mä en blogissa näin raskaista aiheista usein kirjottele :D varmaan peräti toinen postaus. Mielummin tosiaan kynsilakkojen ja glitterluomivärien maailma.. meillä taitaa olla helpompaa kun muotiblogeilla silti vielä :D

Panda kirjoitti...

Eikä niillä rahoilla sitten tee mitään kun makaat siellä montunpohjalla puuarkussa tai taivaalle ripoteltuna :P.

Raha on kyllä sellainen mistä riittää aina nillitettävää. Suomalaiset ovat vaan niin katellista kansaa että huhhuh, oli kyse sitten rahasta tai ihan mistä vaan. Suomi on ehkä se huonoin mahdollisin maa missä kannattaisi voittaa lotossa :P. Ainakin siltä tuntuu, kun ei-lottovoittajatkin saavat jo kateellisten huohotukset niskaan.

Jo sillä kun et juokse baareissa (joillakin tuntuu menevän aina vkl yli 50e juomiseen) ja et polta tupakkaa niin säästää ihan mahtavia euromääriä per kuukausi :).

Nuo "sinä pilaat maailman ja pakotat lapsesi ja heidän lapset elämään myrkkyjen keskellä ja saastutat luonnon ja olet ihan perseestä kun ostat jotain uutena tai teet ihan mitä tahansa!" huutelijat ovat jotain... välillä niin uskomatonta. Huoh. Ja auta armias jos vieläpä uskallat syödä lihaa, ajelet autolla ja et osta kaikkea kirpparilta :P.

Laura kirjoitti...

Panda: ja täälä suomessa nimenomaan itseensä panostaminen on vielä aika pannassa. Vaatteisiin ja ulkonäköön ei saa mennä rahaa! :D Nykyään vähän muuttumassa tietenkin.. Ei tartte olla aina ihan pimbo, hutsu tai ylimeikannu jos haluaa hemmotella itteensä.

On ihan ok, että pyrkii elämään ekologisesti. Itelläkin palanu käämit kun syyllistetään et tuen henkkamaukan lapsityövoimaa. Ei kukaan oo sit vastannu et mistä ne vaatteet sit pitäs ostaa, kun ne abaut kaikki tulee samoilta hikipajoilta!

Laura kirjoitti...

Sitten erikseen kateellisuus ja sen varjolla toisen loukkaaminen. Mä oon vaikka mistä kateellinen monille, mutta sen ei kyllä pitäis olla syy arvostella.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus, oot niin oikeassa!

norppa kirjoitti...

No niimpä, jokainen ostaa rahoillaan, mitä ostaa. Ja onhan seki hyvä huomata, että jos ei polta tai käy pahemmin baareissa, rahaa jää sitten tuhlattavaksi esim. kynsilakkoihin. EBaystä saa halvalla jne. Näin siis omalla kohdallani, ihmeesti ei ole kukaan valitellut blogiini rahankäytöstä :D

Laura kirjoitti...

Näin se menee.

Kiitos muuten tänne kaikille vastanneille, loitte toivoa, että tämä asia onneksi onkin suurimmalle osalle itsestäänselvyys :)
Ehdin odottaa poikkeavia mielipiteitä ja saahan niitä olla.. mutta enää en ole niin huolestunut asiasta!

Janika kirjoitti...

Vähän aikaa on kulunut tästä postauksesta mutta pakko kommentoida nimittäin oot niin oikeassa tän asian suhteen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...